Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapcsolattartás a szülőkkel

2013.02.01

A szülők és a pedagógusok ugyanazért a célért dolgoznak, ugyanolyan elvárásaik vannak a gyerekekkel szemben.

Szeretnék,  - ha a kisgyerek a tőle telhető legjobb eredményt érné el az iskolában

                    - ha jól viselkedne, sőt, jól is érezné magát,  barátokat szerezne

                    - ha megtanulna önállóan tanulni, információt gyűjteni! ...   Stb. 

Általában az egész család nagy reményekkel áll az iskolai élet elé. 

Úgy gondoljuk,hogy a csemetének sokkal könnyebb ezeknek az elvárásoknak megfelelni, ha a körülötte lévő felnőttek  azonos elképzelések alapján, egyetértésben segítenek neki. Éppen ezért a Freinet-szellemű osztályok jellemzője, hogy szorosabb a kapcsolat a pedagógusok és a tanítók között, mint általában más iskolai osztályokban. Jobban megismerik egymást, rendszeresen megbeszélik a problémáikat és örömeiket, kölcsönösen segítséget nyújtanak a sikeres munkához. 

Hogyan történik ez a mindennapokban? 

- Nem csak szülői értekezleten és fogadó órákon találkozunk, hanem beszélgetőkörökben, szülőtalálkozókon, közös iskolai programokon ( kirándulások, szereplések, osztályprogramok...).

- Szívesen látjuk a szülőket bemutató órákon, ünnepeken is.

- Félévkor és tanév végén esszé formájú szöveges értékelést adunk a gyerkőcöknek. Megfogalmazzuk a véleményünket a viselkedéséről, szorgalmáról, tanulmányi munkájáról. 

- Kérjük a szülők véleményét, ötleteit az aktuális témáinkhoz. Mindenféle segítség hasznos lehet, pl. gyárlátogatás lehetősége, egy-egy érdekes szakma megismertetése, kreatív ötletek kézműves foglalkozásokhoz, vagy egyszerűen segítség a kisgyereknek egy előadásra való felkészülésben.

- Természetesen az anyagi segítség is mindig jól jön, hiszen mi nem tandíjas alapítványi iskolaként működünk, mint sok más alternatív intézmény az országban. 

- A szülőket e-mail-ben is folyamatosan értesítjük az eseményekről, fontos tudnivalókról. 

Ilyen körülmények között a gyerekeknek sokkal érdekesebb lehet a tanulás. A nagyobb biztonságérzet, az egyértelmű elvárások segítik őt a sikerek elérésében.